Медіакемп «Чистий простір»: розширюємо формат

На кілька днів поринути в літню атмосферу таборівки, а також отримати знання з проектного менеджменту від знаних в Україні експертів мали можливість учасники медіакемпу «Чистий простір. Foryourideas», що відбувся 18 – 20 вересня на туристичній базі КДПУ «Буревісник». Проект зібрав понад 30 учасників з Кіровограда і Києва.
За словами організаторів медіакемпу, викладачів кафедри видавничої справи та редагування КДПУ Сергія та Ірини Ткаченків, ідея розширити звичний формат і провести медіакемп восени виникла внаслідок участі в програмі «Активні громадяни» Британської ради в Україні. За підтримки Британської ради, у партнерстві з Кіровоградським прес-клубу та Кіровоградським державним педагогічним університетом імені Володимира Винниченка медіа кемп «Чистий простір» розширив тематику від медіа до проектної діяльності.

Головною темою медіакемпу став проектний менеджмент. Отримати практичну інформацію з цієї галузі учасникам допомагали досвідчені тренери. Так, про специфіку підготовки і втілення успішних проектів, пошук джерел фінансування, подання заявок на отримання грантів та багато інших професійних секретів розповіли Олександра Целіщева – тренер Програми розвитку ООН (м. Київ) та Вікторія Талашкевич – керівник Кіровоградського прес-клубу. Організації медійної підтримки проектів був присвячений тренінг Антона Ємельянова – журналіста проекту «Громадське ТБ» (м. Київ).

Проектна діяльність – явище багатогранне. Про це свідчило і різноманіття заходів, проведених у рамках медіакемпу. Креативній діяльності був присвячений майстер-клас від Ольги Цимбаліст – за допомогою техніки скрапбукінгу учасники вчилися візуалізувати свої ідеї. Тренінг із командотворення, який провела Наталя Романюк, дозволив поглянути на власні стереотипи у взаємодії з оточуючими і визначити важливість командної взаємодії в реалізації проектів.


Досвідом втілення успішних соціальних проектів із учасниками табору поділилися запрошені гості:  Павло Іванов – тележурналіст та співорганізатор  проекту «Standup» у Кіровограді, Ірина Іванова (Константінова) – журналіст та автор проекту «Професія щасливої людини» (до речі, ще один із 4-х проектів, підтриманих Британської радою), Віталій Селик – журналіст, член громадської організації «ФРІ» (м.Київ) та МО «Остання барикада» під час вечірньої ватри розповів про особливості подорожей автостопом та урбаністичні проекти, Вадим Хрипливий – керівник центру екстремального спорту «EKVITAS», який забезпечив на таборі екстрім та розповів про можливості подорожей, професійної реалізації  у незвичайних видах спорту, Ольга Ткаченко – координатор Асоціації молодих донорів України в Кіровоградській області та ініціатор соціального проекту «Врятуй життя», Зоя Лебідь – координатор  проекту «Наші гроші» на Кіровоградщині, Ольга Дудник – активіст громадських організацій «Флора» та «Територія успіху» і багато інших мотиваційних спікерів, які були серед учасників табору.
Щоб на практиці закріпити отримати знання, організатори запропонували учасникам
долучитися до таборових проектів, а саме: танцювального флешмобу, який проводила Дарина Рогова; релаксаційної таборової акції «Повен човен»; гастрономічних локацій – «Канапки-fest» та Candybar, кінозалу під відкритим нічним небом, який провів літературний критик та перекладач Дмитро Шульга, черговий раз струсонувши свідомість прихильників кіномови.
 
Особливим таборовим проектом стала кримська фотовиставка, створена спеціально для запрошеного тренера Олександри Целіщевої, яка через анексію Криму змушена була виїхати з півострова.
І, звісно ж, за доброю традицією на медіакемпі не обійшлося без пісень біля вечірньої ватри, приготування їжі на вогнищі (таборова кухня знову дивувала віртуозністю головного кухаря табору Ірини Ткаченко), таборової бібліотеки, драйвової ранкової руханки,  кави з молоком, цікавих фотоквестів, ігор, смаколиків, розмов біля вогнища, багатьох інших речей, які надають таборової романтики, згуртовують однодумців.

За словами організаторів, із закінченням осіннього медіакемпу співпраця з його учасниками не завершується. Будь-хто з учасників має можливість заповнити аплікаційну форму і реалізувати власний соціальний проект за допомогою організаторів табору. Тож далі буде…
Програма табору
Офіційний сайт табору
Фотодайджест від Артема Луценка


Текст Роман Пикалюк
Фото з архіву учасників: Артем Луценко, Ірина Ткаченко, Вікторія Гапоненко

Коментарі

Популярні публікації