9 речей, заради яких варто побувати на медіа-кемпі "Чистий простір"

«Все, цього року точно їду! Я вам обіцяю». Саме так я запевняла організаторів цьогорічного медіа-кемпу трохи більше місяця тому. Вже не важливо, що на той момент, я ще до кінця не була впевнена, що я дійсно побуваю на тій цибулівській землі, але ось це іронічне Ірини Анатоліївни: «Всі чули? Світлана пообіцяла!» десь 25 кадром мені дало знак, що я точно спакую намет, і незважаючи на усі можливості/неможливості, погоду/непогоду, поїду на триденний кемпінг за 50 км від міста.
Сказати «так і сталось» в мене зараз не повертається язик. «Так і відбулось» теж якось не підходить. Тут влучним буде «нарешті я це відчула».
Ця історія повинна була мати три розділи, кожен з яких присвячений окремому дню мого перебування на медіа-кемпі. Ну принаймні так, разом з усіма, я створювала власну книжку з «Чистого простору», вишукуючи вдалого епіграфа чи влучну назву. Вже зараз, у позатаборовому житті, у спогадах з’являються різні моменти, які не можливо групувати за розділами чи підпунктами. Тож я вирішила віднайти ті речі, заради яких просто варто побувати на медіа-кемпі «Чистий простір».

Люди

Це найбільше досягнення медіа-кемпу. На ньому завжди збираються креативні, життєрадісні, організовані, самодисципліновані, звичайні, активні люди. Якщо просто сказати, то такі як родина Ткаченків. Аудиторія цьогорічного кемпу теж виявилась різноманітною: троє інженерів, троє фінансистів, шестеро викладачів, психологи, спортсмени, любителі книг та езотерики, рибалки, водії, журналісти, мандрівники… На одній території спокійно ужились 8-річний Назар-квазар, постійно онлайновий і саркастичний Дімон, «жорсткий до дєрєвяшок» Роман Володимирович й усюдисущий джарастафарай. Це я до того, що на цій мирній землі уживаються всі за будь-яких умов. На медіа-кемпі знайшлись ті, хто не згорає на сонці, але возить з собою пантенол, ті, хто підтримає у чистці відра картоплі, ті, хто придивиться за чужими дітьми, ті, хто при необхідності візьмуться за сокиру чи ополоник навіть якщо крім кулькової ручки й телефона частіше за все більше нічого не тримають. Тут збираються люди, у яких ідеї натягування волейбольної сітки чи спорудження прапорця-маяка у туалеті вистрибують з голови, що Пилип з конопель. Сюди приїжджають навчати люди не з дипломами, а з досвідом і власними «шишками».

Їжа

Як заманити людину на навчання? Компотом і печеньками! Як запросити всіх на обід? Ароматом з відкритого баняка, що тільки-но поставили на обідній стіл! Ці секрети давно вже знають організатори медіа-кемпу, тож в меню трьох днів тільки ароматні, смачні, ситні страви з урахуванням прихильності учасників до вегетаріанства та дієт. А ще вже традицією для медіа-кемпу стають гриль-party та рибні дні. Одним словом голодним не залишається ніхто!

Життя поза цивілізацією

Сьогодні такі умови модно називати екотуризмом або зеленим туризмом. Для мене медіа-кемп «Чистий простір» - зона без інтернету, гаджетів, набридливих дзвінків і пліток, нарікань, критики і всього того, що ненавидить у своєму житті мешканець міста. Замість душу – річкова вода та трохи відкручена пляшка з водою, замість гарячої ванни – саморобна фінська баня, замість вечірньої музики з «контакту» - вечірні голосіння біля ватри, замість м’якого ліжка – каремат і спальник. Хто екстремал і любить ризикувати, виходячи за межі власної зони комфорту, той зрозуміє заради чого із речей цього блоку варто потрапити на медіа-кемп.

Сімейні цінності

Медіа-кемп «Чистий простір» - це велика родина, яка вже впродовж чотирьох років розростається. Тут викриваєш сімейні маніпуляції і зізнаєшся в коханні, тут відкриваєш нове в своїх близьких і знаходиш людей, які потім стають твоїми кумами, найкращими друзями. На медіа-кемпі береш приклад з активних батьків, рівняєшся на турботливого й ініціативного дідуся. Тут розумієш на скільки важливий контакт, підтримка, похвала, обійми, поцілунки.

Відчуття радості і задоволення

Позитив на медіа-кемпі усюди. Часом здається, що якийсь гормон щастя просто літає в повітрі. Тут радіють тому, що навколо купа однодумців, що в когось знайшлися зайві спальник, каремат і палатка, що знаєш слова пісні, яку співає хоча б половина мешканців кемпу, що м’яч не полетів у річку, що є надувний матрац, на якому можна стрибати у воду. Тут люди щасливі від того, що мають свободу думок, дій та ідей. На медіа-кемпі отримують задоволення від маленької цукерки чи бублика, що отримують в подарунок за оригінальну фотографію, від особистої перемоги над власним страхом чи стереотипом, від власних ідей і результатів їх реалізації.

Обнімашки

Цьогорічне нововведення медіа-кемпу. Кажуть людині й восьми обіймів на день вистачає, але тут можна наобійматись на увесь рік вперед. Обнімашками можна закінчити командну гру у волейбол, ранкову зарядку, захоплюючий квест, привітати іменинника з днем народження (до речі цього року теж було вперше), попрощатись з тими, з ким зріднився. Завдяки обнімашкам можна навіть знайти людину, з якою можна поділитись тим, що вразило і тим, що зрозумів чи усвідомив.

Знання

Медіа-кемп не лише мотиваційний проект, а ще й освітній. Цього року його присвятили інформаційній війні. Як критично мислити, як протидіяти мережевим хом’ячкам і стереотипам, як розпочати власний проект, що значить проактивність, де приховані маніпуляції, де знайти запаси міцності, які сенси закладені в кодових словах інформаційної війни та перейменуваннях – це лише те, про що говорили цього року. Найважливіше те, що інформаційні блоки представлені в програмах медіа-кемпу у мінімальній кількості, без особливого навантаження на учасників та їхній відпочинок.

Релакс

У цю категорію входить усе, що кожен для себе визначає як відпочинок. Активний спорт, купання, лежання на пляжі чи на траві, сон, спілкування з цікавими людьми, співи, гра на гітарі, кулінарія, майстрування, хенд-мейд, риболовля, фотографування… Те, чого немає у цьому переліку, можна сміливо пропонувати організаторам в програму або в коментарях під матеріалом. Його однозначно побачать автори ідеї медіа-кемпу.

Світлана Дубина

Коментарі

Популярні публікації