Зимовий Book camp "Read and travel": перший млинець з снігом




Організатори Book camp «Read and travel» Ірина та Сергій Ткаченки – молоде подружжя з Кіровограда, яке, крім проведення освітніх кемпів, виховує трьох синів, займається викладацькою, науковою та громадською діяльністю. Їхня мета – через яскраві освітні кемпи популяризувати Кіровоградщину.
Ідея
Ідея провести таборівку взимку виникла у Сергія та Ірини на осінньому project-кемпі “For your ideas”, який вони проводили у партнерстві з Британською радою у межах  програми «Active citizens». Тематика теж була обрана під зиму – книги і мандри.


«Read and travel» –  це особливий мотиватор, який сьогодні визначає активну позицію свідомого українця, переконані організатори. Основна цільова аудиторія кемпів – молодь, проте організатори не відмовляють в участі людям старшого віку. Головні критерії відбору учасників – мотивація, готовність навчатися та ділитися досвідом, суголосність цінностей з кемпом.


Місія

«Відбувся перший Зимовий Book Camp "Read and travel", який є дочірнім проектом Media camp "Чистий простір". Ми запускаємо Мережу освітніх таборів, епіцентр якої буде у нас, на Кіровоградщині. Це наш внесок у посилення Кіровоградщини як туристичного регіону. Це логічно, адже ми успішно охопили літо, осінь, зиму, а наступна пора року і кемп – весна! Це не розвага, це довгостроковий проект: ми серйозно ставимося до концепції освітнього кемпу і працюємо на те, аби в нашому регіоні поширювалася таборова культура і освіта.  Зимовий Book Camp "Read and travel" відкрив нові горизонти і можливості! Те, про що ми мріяли, стає реальністю: сезонні кемпи, різнопланова тематика, широка географія учасників, нові формати і локації, круті спікери і гості, потужна освітня програма, яка поєднується зі змістовним відпочинком і дозвіллям»,  розповідає Сергій Ткаченко.

Локація
Резиденцією першого зимового бук-кемпу стала база відпочинку «Хвиля», що у Світловодському районі Кіровоградської області. Концентрації снігу, комфорту, позитивного настрою та живих квітів на вікнах кав’ярні, яка на три дні перетворювалася в освітній простір, можна позаздрити.
«Ми відразу вирішили, що табір відбуватиметься на Кіровоградщині. Шукали довго, але наша знахідка перевершила всі сподівання. Про бук-кемп дізналося багато людей завдяки Богданові Логвиненкові, учасникам, а їх було 31 і з різних міст і регіонів Україні, зокрема з Криму, Донецька, Києва, Полтави та, звичайно, Кіровоградщини. Це потужний евристичний ефект нашого краю!», – розповідає Ірина Ткаченко.

Гості
Головний гість бук-кемпу Bogdan Logvynenko, відомий мандрівник, тревелогер та журналіст. Візит на бук-кемп він поєднав з експедицією ‪#‎naddnipryanshchyna. «Відбулася синергія мандрів, пізнання, відкриття і спілкування. Саме в такому форматі можна побачити Україну і українців: реальними, нешаблонними, у їх регіональних особливостях. У цьому ми вбачаємо певну місійність наших кемпів. І вони є цінними не тільки для нас. Це важливо»,  ділиться думками про перший зимовий бук-кемп Сергій Ткаченко.
Досвідом веломандрівок літературними маршрутами Україною з учасниками поділився кіровоградський письменник Василь Бондар. 


Програма
Плануючи програму кемпу, організатори намагалися розкрити її дискурсивно і цікаво. Інтерактивні лекторії, пізнавальні воркшопи, розробка літературно-туристичних маршрутів, тренінг з позитивної психотерапії «Дороги, які ми обираємо», фотоінсталяції та тематичні фотосесії, активне спілкування з письменниками, тревелогерами та мандрівниками – ці формати спрацювали успішно.

Один із практичних результатів кемпу – спільний тревел-бук, створений під керівництвом Ольги Цимбаліст, хендмейд-майстра та редактора кіровоградського видавництва «Імекс LTD».

Крім цього Ольга Цимбаліст презентувала проект перевидання книги краєзнавця Юрія Матівоса «Вулицями рідного міста». Сигнальний примірник вже готовий до друку, але ще відбувається пошук фінансування. 
В межах проектного модуля учасники розробили три літературно-туристичні маршрути, якими запланували помандрувати влітку.

 Літературно-туристичний маршрут №1

 Літературно-туристичний маршрут №2

Літературно-туристичний маршрут №3 

На кемпі завжди запаралелювалася теорія з практикою. Дмитро Шульга та Олена Демчик, ведучий та режисер програми «Єлисаветградський книговир», за результатами кемпу підготували дві програми.


Кіровоградська молодіжна спільнота «Типовий поет» активно долучилася до медіависвітлення всіх заходів кемпу.
Кіровоградський ексрім-клуб «Ekvitas» на чолі з Вадимом Хрипливим забезпечили активне дозвілля та купання в ополонці.
«Книги і мандри – це певна універсалія, навколо якої об’єдналися люди різного віку, географій і професій. За інших обставин ці люди могли ніколи не перетнутися, і цього спілкування могло б не відбутися. Наприклад,  на кемп приїхали активні мандрівники Нікіта Левінцов та Оля Сізікова, які вперше побували на Кіровоградщині. У них багатий досвід мандрів світом. Мені подібні кемпи нагадують освітні візити – тільки тут ти запрошуєш до себе, обираючи цікаву локацію і формуючи змістовну програму», – коментує Ірина Ткаченко.

Атмосфера
Це той випадок, коли бракує слів, аби описати емоційну матрицю трьох днів на Дніпрі, в сосновому лісі, серед епічно казкових снігів. Рецепт незбутньої атмосфери насправді простий: зібрати в одному місті цікавих людей, позитивно налаштованих до життя і готових розширювати свої знання і зони комфорту, у яких часи і простори мають спільні точки перетину, запропонувати близьку тему, додати трішки музики та поезії, поєднавши їх з шоколадним фондю, зимою, мандрівкою і відкриттям. 

Більше фото за посиланням
Фотодайджест бук-кемпу

Коментарі

Популярні публікації