Ми допомагаємо активним громадянам реалізувати свої ідеї

Чотири дні активні кіровоградці провели в Запоріжжі на острові Байда, вивчаючи тему урбаністики. Організатор Mediа Urban Camp Ірина Ткаченко розповіла "Гречці" про всі подробиці кемпу. Media Urban Camp відбувався на острові Байда 19-22 травня за підтримки Британської ради в Україні в межах програми "Активні громадяни".



- Які задачі ставилися перед проектом Media Urban Camp, наскільки їх вдалося реалізувати?
- Тематика урбаністики зараз дуже актуальна, але в Кіровограді цей напрямок малорозвинений. Оскільки ми працюємо в системі освітніх кемпів, ми вирішили підняти тему урбаністики. Ставили перед собою мету створити середовище, де люди з різних міст зможуть обмінятися своїми успішними практиками: що вони корисного роблять для міста, які проекти реалізовують, щоб відбувся міжміський діалог. Наскільки нам це вдалося? Були учасники з різних міст. Їх було не багато, але тут був головний не кількісний, а якісний показник. Були цікаві проекти з Житомира, Києва, максимально ми залучили запорізьких активістів, які відгукнулися. Переважна більшість учасників була з Кіровограда. Ми побачили, що Кіровоград не програє у всеукраїнському контексті. Житомир продемонстрував цікавий проект «Твоя країна», який у Кіровограді не розвивається, але ми можемо запозичити, посилити спробувати щось подібне зробити в нас. 

Однією з задач була спроба створити інкубатор ідей, щоб учасники кемпу могли надихнутися отриманою інформацією, поглянути на своє місто значно ширше не як на промислові осередки, а як на гуманітарний простір, де починається осмислення себе у місті. Посил, що був від спікерів і окремих учасників – це діалог, партнерство і обмін досвідом. На цьому наголосив один зі спікерів Антон Ємельянов. Він переконаний, що зараз є потреба створювати платформи для обміну досвідом. 
Свідомі громадяни осмислюють пройдений іншими людьми досвід, адаптовують у своїх умовах міста, не допускаючи помилок, які пройшли колеги з інших міст. Звичайно, це складні речі, але я сподіваюся, що учасники після кемпу спробують втілити їх у життя. Хто вже реалізовував, організують щось набагато якісніше, системніше і в командах, а хто лише починає втілювати навіть не проекти, а певні ініціативи, акції - спробують себе в ролі ініціаторів, менеджерів. Кожна людина може сформувати навколо себе такий простір однодумців, з якими можна щось реалізовувати в команді.

- Кілька слів про тренерів кемпу, наскільки цінну інформацію вони дали учасникам?
- Я запрошувала людей, яких знаю особисто, яких бачила в дії як тренерів, у яких є цікаві практики, успішний досвід. Зокрема нас вчив киянин Антон Ємельянов - конвергентний журналіст, людина, за спиною якої величезна кількість проектів. Він був спікером на осінньому проджект кемпі. Тут він долучився до нас аж на три дні, що є дуже цінним; киянин Віталій Селик – людина з досвідом організації різноманітних як довгострокових так і короткострокових проектів, акцій протесту. Я давала свободу вибору для тренерів за напрямком, але робила акцент на інструментах – на конкретних практичних речах, щоб повернувшись додому, учасники кемпу могли їх втілити. Також до нас долучилися запорізькі активісти. Відгукнулися представники ІТ-кластеру, які презентували свою спільноту. Було спілкування з Валентином Терлецьким – музикантом, письменником, поетом, журналістом; доктором наук, викладачем Запорізького національного університету, колишньою кіровоградкою Оленою Семенець; аспіранткою ЗНУ, медіаурбаністом Мариною Галич. 

Всі спікери, тренери - різного характеру, сфер діяльності, досвіду і це вносило свій колорит, не було однотиповим, але складалося в певні пазли. Чотири дні замало, щоб осягнути ці складні речі, але це перша точка, з якої почнеться пошук подіумів. Далі ще будуть проекти, пов’язані з урбаністикою. Зараз ми працюємо над створенням громадського урбан-журналу Кіровограда. Вже були візійні сесії, на які ми запрошували редакцію столичного урбан-журналу «Крафт». Логічно, що в темі урбаністики ми будемо і далі системно та стало працювати. Це не одноразовий проект. Ми свідомо намагаємося актуальну для України тему поширювати у Кіровограді, хочемо спробувати викликати містян на діалог і залучити для створення громадського журналу на волонтерських засадах, наскільки містяни готові створювати альтернативне видання – не новинарне у класичному розумінні, а концептуальне, що поширюватиме історії успішних кіровоградців у їхніх сферах діяльності. На цьому наголошував Антон Ємельянов – історії успіху зараз є актуальними для України. Важливо, що всі запрошені тренери були освітніми волонтерами, оскільки працювали не за гроші.



- Скільки вже проведено кемпів, якої тематики були попередні?
- У нас вже є мережа освітніх кемпів. Кожен має свою тематику. Крім традиційного медіа-кемпу "Чистий простір", який п’ять років поспіль проходить на Знам’янщині у Мамаєвому Яру поблизу села Цибулеве, у нас буде зимовий Book Camp read and travel, присвячений темі книг і мандрів. Він щороку проходитиме у Світловодську. Весняний – урбаністичний табір. Перший ми провели на острові Байда. В Кіровограді будемо організовувати Projekt Camp на тему проектного менеджменту з акцентом на використанні медіа для просування проектів, їхньої популяризації. Всі ці табори будуть у єдиній мережі. Їх об’єднує медіа, але є різні тематичні акценти і наші учасники стверджують, що кожен кемп не схожий на попередній.

- Коли відбудеться найближчий кемп, якій темі буде присвячений?
- У липні, і це буде п’ятий ювілейний Media Camp «Чистий простір», з якого усе починалося. Минулого року ми залучили на нього більше 30 людей, для нас це певний рівень. Цьогоріч плануємо зробити його всеукраїнським і з початку червня почнемо активну промокампанію, щоб просувати Кіровоградщину як проактивне середовище, де популяризують неформальну чи альтернативну освіту, де є проактивні люди, готові працювати над собою, розвивати медіакритичні навички, розвиватися особистісно та професійно. Сподіваюся, до нас із різних міст долучаться учасники, яких ця тема зацікавить і вони зможуть відкрити нашу область для себе в позитивному сенсі, через активних людей.

Євген Савранський


Коментарі

Популярні публікації